neděle 11. září 2011

První týden ve škole

Tak nám začala škola. V pondělí jsme měly schůzku s děkanem Slabuchou, který nám měl pomoct s rozvrhem. Porozprávěl nám o tom, co se učí v ateliérech a že by byl opravdu, ale opravdu velmi rád, kdybychom se zapsaly do ateliéru, v němž se zpracovává historické centrum Krasnojarsku z hlediska urbanistického a v další fázi se zde navrhuje novostavba. Takže na výběr moc nebyloJ Ovšem tato úloha mi přijde velmi zajímavá, takže nebylo ani proti čemu protestovat. Tak se šlo v zápětí na ateliér, ostatní předměty si dohledáme podle rozvrhů, a co se nám zalíbí, na to půjdem.
Ve třídě se nás hned všichni mile ujali, představili se nám a vzali si čísla, až se půjde na nějakou akci, tak abychom nechyběly. Milé přijetí. Skamarádily jsme se s Věrkou, která studovala půl roku u nás v Praze, cokoliv potřebujeme, vždy nás ráda dovede a vysvětlí… Do 6. ročníku na architekturu tady chodí jen 26 lidí, z toho 6 kluků, docela babinec. Po tom, co nám vysvětlili všichni dohromady společně s našimi třemi vedoucími co a jak, vyrazily jsme si vybrat náš „kvartál“ do města. Na páteční ateliér jsme tedy měly připravená zadání a zpracovanou malou analýzu. „To je príma, ale my bychom byli moc rádi, kdybyste zpracovávali tento kvartál“ .. ale dostaly jsme pochvalu, že jsme měly hotovo víc jak místní studenti.
Také jsme byly na přednášce o současném umění, takový běh přes 20.století křížem krážem.. paní ale promítala zajímavé obrazy, které jsme neznaly, takže príma.. Jen teda soustředit se na výklad v ruštině je zatím velmi vyčerpávající, tak snad bude lípJ
S pomocí Věrky jsme si sestavily nástřel našeho rozvrhu a máme ho docela nabytej: malba, skulptura, historie Sibiře, současné umění, syntéza v architektuře, současné umění Sibiře, rekonstrukce, Ruština a atíky..    tak uvidíme až to všechno projdem, co nám v tom rozvrhu zůstane.
A aby nám z té školy nešla hlava kolem, šly jsme si ji vyvětrat do krásných březových hájů kolem školy:
 kdo najde lampu, vyhrál :-)

nejen březový háj, jsou tady i borovice

asi bude za chvíli podzim

cestička ke kolejím - stromy se tady prostě nekácejí



Trocha architektury z centra Krasnojarsku, na kterou jsme narazily během pátrání po vhodném kvartálu - bloku na zpracování ateliérů:

 krásné dřevěné domky v centru, tento možná přežije..

jako krásné novogotické dřevěné muzeum



úžasná secesní stavba poštovního úřadu snad taky přežije

tato čtvrť domečků už to má ale asi spočíané, střechy bez krytiny,
části propadlé, vyhořelé...


klasická situace na místních křižovatkách, ty často vypadají jako autodílny
a přednost nemá ani sanitka..

Žádné komentáře:

Okomentovat