neděle 6. listopadu 2011

B5 - loučíme se s Irkutskem

Pár pěkných domů na závěr

 divadlo

rusko - asijská banka

oční klinika

ulice

Kazaňský kostel ("Kazaňská cirkev")
Takovýto překlad trochu klame, protože slovo kostel používají Rusové pouze pro katolické církevní stavby. Pro pravoslavné se používá název cirkev a nebo sabor, pro to ale český doslovný překlad není.


vítězný oblouk

Ankara

nábřeží


 Na náměstí Kirova byla podrobná výstava o Irkutsku a jeho památkách a významných lidech tohoto města.

 Stával zde také velikánský "kazanský katedrální sabor" dostavěný 1894. Zbořili ho ve 30. letech....

jsme z toho s Kukym celí pryč

Muzeum Bolkonského - děkabrista - kněz

Do Irkutsku bylo exkomunikováno mnoho děkabristů. (Děkabristé byli důstojníci, kteří chtěli svrhnout cara, bojovali za to, aby Rusko byla konstituční monarchie a nebo republika. Někteří dokonce uvažovali o vyvraždění carské rodiny. V prosinci 1825, kdy měl na trůn nastoupit nový car Mikuláš I. se shromáždili v Petrohradě, aby projevili svoji nevoli s režimem. (декабрь=prosinec=děkabristé). Car se s nimi snažil marně vyjednávat a tak udělal velmi chytrý tah. Vysídlil důstojníky na Sibiř, ale majetky jim nesebral (teda aspoň si to myslím, podle nákladných domů apod.). A na málo rozvinuté Sibiři se mohli děkabristé vyřádit po svém.. zakládali školy (dokonce i dívčí), knihovny, divadla, učili se řemeslům a pak je předávali dál.. takže tento kraj velmi pozvedli a zároveň nezlobili v Petrohradě :-)

překrásný interiér, ve kterém je 8 kachlových kamen


A pár fotek z vlaku, přes špinavé okno, co nás veze zpět do Krasnojarsku...


cisterna


Opět transsibiřská v pohybu. Vzhledem k tomu, že mi foťák zlobí a věčně se zasekává, sám od sebe zapíná a vypíná...tak bude asi více videí, ty zvládá zatim dobře. 

Můj foťák: Olympus Tough 6020, voděodolný, mrazu odolný, velmi chytrý, ani ne rok starý, výherce testu odolnosti 2010... Slavní Olympusové, měli byste se stydět! Kdyby tuto chybu měl jen ten můj.. neřeknu, stát se může. Ale kamarádce, co má stejný model, dělá úplně to samé. Po údajné opravě v rámci záruky se jí zasekávat nepřestal...
Nevím, na co si kupujeme drahé foťáky, když v závěru jsou to šity, rovnající se neznačkovým foťákům za pár kaček. A ke všemu je Olympus servisáci neumí opravit. Jen až budu mít víc času, dám si práci s "dobrou reklamou"... jen teda nevím, čím tady budu po zbytek pobytu fotit...no musela bych bejt sprostá.. 

Takže si nebudeme kazit dojem z bezva výletu...


Žádné komentáře:

Okomentovat